София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изслушаха „Инерком“ в парламента

Според Върбакова политиците си вдигат рейтинга

6 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

„Подценихме възможността да бъдем атакувани от компании, които искат да провалят сделката чрез оказване на политически натиск в България и Чехия. Яростното политизиране на продажбата на дружеството достигна до степен на сатанизиране”. Това каза Гинка Върбакова, купила ЧЕЗ пред комисиите в Народното събрание, където беше извикана, за да бъде изслушана.
 
„Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на законова сделка. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка възможност само за повишаване на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации“, подчерта още  Върбакова. 
 
Тя заяви, че повече от година компанията й  е подготвяла документите за участие в тази процедура, водени от най-добрите европейски стандарти и обясни:
„Атаките срещу нас са, заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати. Те искат да спечелят задкулисно чрез оказване на политически натиск както върху нас, така и върху дружеството-продавач, изкривявайки медийната среда, инсценирайки лъжи и инсинуации. Това е сценарий, в който отказваме да участваме.“
 
Относно това дали познава Бойко Боросов, Върбакова беше категорична, че го е видяла на живо за първи път тази сутрин при срещата им в Миситерски съвет и разясни:
„Във връзка с разговорите с него искам да обявя, че ние сме съгласни да включително държавата в сделката така, че тя да има контрол върху електроразпределителното дружество в бъдеще, за да има възможност крайните потребители да са сигурни. Ще започнем разговорим веднага с продавачите относно възможността да включим държавата в тази сделка.“ 
 
„Въпреки лъжите сме готови да се срещнем с президентската институция, политическите централи с една цел - да кажем истината, да оставим фактите да говорят. В сделката има клауза за конфиденциалност за подробности по сделката. Информация за финансиране на сделката, банковите институции, може да бъде предоставена само ако законите го изискват. Участието ни по преговорите за купуване на ЧЕЗ започна преди повече от година. Преговорите се водиха в централата на ЧЕЗ, не в политически кабинети. Не сме търсили разговори с нито един български политик.“- завърши Върбакова.