София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша иска компенсации от Украйна

Готвят искове за 5 милиарда евро за отнета собственост

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Отношенията между Полша и Украйна ще се обтегнат още повече, след като стана ясно, че Варшава е подготвила искове за близо 5 милиарда евро срещу Киев. Става дума за компенсации за отнета собственост от времето на комунизма. Четири от исковете вече са внесени в украински съд и са подадени от наследници на жители на Киев, Тернопол, Луцк и Харков. Те са на обща стойност 1, 7 милиарда евро. Според юристи, Украйна трябва да изплати тези пари, тъй като наскоро прие закон за реституцията, който позволява на държавата да изплати обезщетения за отнети по времето на комунизма имоти на чуждестранни граждани.

На държавно ниво проблем не съществува, но частната собственост в Европа е неприкосновена и Полша няма намерение да променя този факт заради Украйна, коментират медиите във Варшава. Шансовете на Украйна да се спаси от плащанията изглежда малка, тъй като дори и украинският съд да не признае исковете, то това ще направи съдът по правата на човека в Страсбург.

В помощ на своите сънародници се включиха и полските евродепутати, които поискаха официално Украйна да признае отнемането на собствеността и да заплати поне част от компенсациите.