София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полша може да напусне Европейския съюз

Ако Европа спре парите за Варшава, референдумът е сигурен, смята Доналд Туск

6 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи мрачната прогноза, че Полша може да напусне общността. Това ще стане в случай, че Европа спре парите на Полша от еврофондовете. „Ако финансирането спре, лесно е да се предвиди, че Полша може да проведе референдум дали да продължи да стои в състава на ЕС“, коментира Туск пред вестник „Телеграф“.

Не е трудно да си представим ситуация, че Полша ще се окаже сред тези държави, които внасят средства в Европа, без да получава. Тогава полското правителство ще реши да попита своите граждани дали те искат тяхната държава да остане в ЕС“, каза още Туск. Той е уверен, че властите в страната ще направят всичко възможно да убедят народа, че е време да се каже довиждане на Европа.

Сегашната власт във Варшава има огромна изгода от Европа именно заради получаването на пари. На тях не им трябва нито общ пазар, нито правов ред, нито гарантирана безопасност“, заяви Туск.

Припомняме, че отношенията между Варшава и Европейския съюз се развалиха заради полската съдебна реформа. Според Брюксел, тя силно ограничава независимостта на съдебните органи. През декември Европейската комисия започна процедура за налагане на санкции срещу Полша, включително и отнемане правото на глас.