София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полша: Нямаме общо с Холокоста

Спорен закон разгневи САЩ и Израел

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Спорен закон прие полският сенат. Предвижда се затвор до три години или глоба за всеки, който твърди, че страната носи отговорност за Холокоста. Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат по този начин да попречат да се използва израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда.
Текстът обаче предизвика недоволство в международен план. Вашингтон предупреди, че законът може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Израелски представители пък се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в избиването на евреи. Истината се изопачава и се пренаписва историята, категоричен е израелският премиер Бенямин Нетаняху.