София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полша обвинява руски авиодиспечери за катастрофата край Смоленск

Според прокуратурата от кулата са дали погрешни указания

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Полски разследващи прокурори обявиха, че двама руски авиодиспечери и неназовано трето лице носят отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 година, когато загинаха полският президент Лех Качински, 12 депутати, представители на армията и на духововенството, както и роднини на жертвите на Катинското клане.

Общо при катастрофата, станала на 10 април 2010, загинаха 95 души.

Марек Кучински от Националната прокуратура на Полша каза, че "без съмнение" една от причините за катастрофата е поведението на хората в контролната кула на летището в Смоленск. По думите му те са виновни в "умишлено причиняване на катастрофа". Полските следователи казаха, че искат да разпитат тримата руснаци, но докато не говорят с тях, няма да огласят подробности.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията на полската страна. "Обстоятелствата около тази трагедия бяха подробно изследвани и ние не можем да се съгласим с подобни заключения", каза той.

По-рано полски следователи заключиха, че катастрофата е плод на грешки и слаба подготовка на полските пилоти, опитали да се приземят в условията на мъгла. Разследването установи, че руските авиодиспечери са дали неверни и противоречиви инструкции на пилотите, но в доклада не се обвиняваше руската страна в умисъл.

Паралелното руско разследване хвърли вината изцяло върху полските пилоти, без да намира грешки на руските авиодиспечери. След изборите праз 2015 г., спечелени от консервативната партия "Право и справедливост", оглавявана от брата-близнак на президента Лех Качински – Ярослав, Полша започна ново разследване.