София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша отказа да предаде предполагаеми поддръжници на Гюлен

"Варшава ще се придържа към западните стандарти"

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Полша не възнамерява да екстрадира в Турция предполагаеми членове на организацията на Фетхуллах Гюлен, попаднали в рамките на нейната територия.
По информация на местни медии Анкара се е обърнала към полското външно министерство с молба за предаване на няколко турски граждани, включени в списъка на лицата, за които се твърди, че поддържат връзка с ФЕТО.
Коментирайки ситуацията министърът на науката и висшето образование на Полша Ярослав Гаувин потвърди, че "на територията на Полша пребивават граждани на Турция, срещу които турските власти повдигат обвинения за подпомагане на терористична дейност ... ако тези хора съблюдават полските правила и законите на Европейския съюз, те не застрашават Полша".
Според него, "те знаят какви са правата на човека и могат да разграничат реалния от измисления тероризъм в Полша". Той също така подчерта, че Варшава "ще се придържа към западните стандарти."