София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полша отказва да приема бежанци в рамките на програмата на ЕС

Правителството смята, че това ще застраши безопасността

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Полша няма да се съгласи да приема бежанци, тъй като това застрашава безопасността в страната, заяви лидерът на дясната партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Страната отказа да приеме на територията си бежанци, в рамките на програмата на Евросъюза за разселването им. Министър-председателят на Полша Беата Шидло заяви, че това е официална позиция на полското правителство.

Полските власти нееднократно заявиха, че застават срещу принудителното настаняване на бежанци, но са готови да окажат помощ на мигранти в случай, че те доброволно изявят желание на живеят на територията на страната.

"Трябва напълно да променим културата си, радикално да понижим нивото на безопасност в нашата страна, не става дума само за тероризма, защото заплахите стават все повече. Това на свой ред означава социална катастрофа“, зави Качински.

"Ако поискаме да прекратим този кръг, тази вълна на агресия от страна на мигрантите по отношение на жените, трябва да използваме някакви репресии. Ако използваме репресии ще излезе, че сме нацисти. Това е омагьосан кръг. Ние просто не искаме да се забъркваме в това“, заяви той.