София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша премахва 500 паметника от комунистическия период

Законопроектът е на депутати от управляващата партия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Полша ще премахне близо 500 паметника от времената на комунизма, ако бъде приет законопроект на депутати от управляващата "Право и справедливост", пише всекидневникът "Жечпосполита".

Законопроектът е продължение на забраната за пропагандиране на комунизма и тоталитаризма, одобрена от депутатите през миналата година. Тя засягаше премахването на комунистическите наименования на улици, мостове, площади.

Новата забрана няма да се отнася за обекти, които са скрити от публичността или са разположени в гробищни паркове, уточнява публикацията.

Авторите на законопроекта се мотивират, че и до ден днешен паметници на Червената армия продължават да съществуват в различни градове на страната, между които Олштин, Шчечин и Домброва Гурнича. Не са премахнати и комунистически наименования от всички детски градини, училища, болници, населени места.