София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша приема съдебните закони, въпреки ЕС

Президентът Дуда утвърждава скандалните промени

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Полша Анджей Дуда ще утвърди двата законопроекта, които променят съдебната система в страната и предизвикаха заплахата от Европейската комисия да въведе санкции. Еврокомисията ще поиска Полша да остане без право на глас в Европейския съвет, което напрактика означава лишаване от членство. Причината са законите за Националния съдебен съвет и Върховния съд, които са в рязко противоречие с директивите на Европа. Според Брюксел, законите лишават съдебната система от независимост и я поставят в подчинено положение на управлящата партия.

Анджей Дуда обяви на пресконференция, която бе излъчвана наживо от всички национални телевизии в Полша, че е взел решение да одобри и подпише законите. Сега се очаква реакцията на Брюксел, като според процедурата 26 членки на ЕС трябва да гласуват „за“ лишаването на Полша от глас. Във Варшава обаче се надяват да не се стигне до там, тъй като Унгария вече обяви, че ще наложи вето и няма да подкрепи искането на Европейската комисия.