София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша протестира

Горната камера на парламента одобри реформи във Върховния съд

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Горната камара на полския парламент одобри реформите във Върховния Съд, предложени от управляващата партия Право и Справедливост. За да се превърне в закон, предложението трябва да бъде подписано от Анджей Дуда, съюзник на управляващата партия. Критиците твърдят, че реформите ще нарушат принципа за разделението на властите, а именно изпълнителната и съдебната.

Десетки хиляди излязоха по улиците на градовете, за да протестират срещу закона, който според тях е „смъртната присъда“ на независимостта на съдебната система на страната. Той предвижда да бъдат освободени всички съдии от Върховния Съд, като се даде право на парламента да назначи нови на тяхно място.
Законът беше приет от долната камара на полския парламент в четвъртък.

Хората изразиха несъгласието си с действията на управляващите, защото, според тях, законът е противоконституционен и ще постави политиците в позиция да управляват процесите в съдебната система.