София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша забрани магазините да работят в неделя

Законът влиза в сила от 2020 година

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа във вторник закон, с който се забранява магазините да работят в неделя. Основната му цел е поляците да проявят солидарност към съотечествениците си от търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си.
В сектора са заети поне 1 милион и 200 000 души.
В рамките на закона са допуснати изключения за интернет магазини, аптеки, магазините по бензиностанциите, но когато са до 150 кв м., и пунктовете при хлебопекарни и хлебозаводи, където продукцията се реализира по график между 6 и 13 часа. Ако искат, ще могат да работят и собствениците на малки семейни магазини, но не и тези, в които има наети служители. Обикновените магазини и супермаркетите ще бъдат затворени. Освен това се въвежда ограничение и в работното време в дните преди Рождество и в съботата преди Великден - тогава търговията ще продължава най-много до 14 часа.
Законът влиза поетапно. През тази година забраната влиза в сила от 1 март и ще действа две недели в месеца. През 2019 г. няма да се работи три недели, а през 2020 г. неработни ще станат всички неделни дни.