София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша заплаши Украйна със санкции

Забраняват влизането в страната на лица с антиполски позиции

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министърът на външните работи на Полша Витолд Валшиковски заплаши Украйна с „реални проблеми“ в отношенията си не само с неговата страна, но и с целия Европейски съюз.

Ние все още проявяваме търпение, но други европейски страни, като Унгария и Румъния вече открито са против Украйна. Например, през декември няма да се състои заседание на комисията НАТО – Украйна на ниво външни министри, заради вето, наложено от Унгария“, заяви Валшиковски.

Той предложи помощ на Киев, за да обясни на украинците, че те наистина могат да имат сериозни проблеми. Полша вече забрани влизането в страната на лица, които открито са проявили антиполски позиции.

Причината за напрежението между двете страни са антиполските прояви на украински националисти. Преди няколко дни украински националисти взривиха паметник на полските жертви на дивизията „СС Галичина“, която по времето на Втората световна война се е сражавала на страната на Третия райх. Отделни лица пък демонстративно са се обличали в униформи на въпросната дивизия и по този начин са провокирали антиполски настроения в западната част на Украйна.