Гледай
на живо

Полската опозиция внася вот на недоверие

Шансовете за успех са минимални

Полската опозиция внася вот на недоверие Полската опозиция внася вот на недоверие в парламента. Лидерът на най-голямата опозиционна партия &n... thumbnail text

Полската опозиция внася вот на недоверие в парламента. Лидерът на най-голямата опозиционна партия – „Гражданска платформа“, Славомир Нюман, обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу кабинета на „Право и справедливост“, оглавяван от Беата Шидло.

Нюман се аргументира, че правителството дискредитира Полша пред света и иска да я извади от Европейския съюз. Полша беше единствената страна в общността, която гласува срещу втория мандат на Доналд Туск като председател на Европейския съвет и след избирането му обяви, че възприема твърд курс срещу Брюксел.

Лидерът на „Гражданска платформа“ обвини „Право и справедливост“, че систематично разрушава страната, приемайки редица спорни закони, включително за ограничаване на свободата на словото и събиранията, както и орязване на правомощията на Конституционния съд.

Управляващата „Право и справедливост“ обаче има 234 депутати в парламента от общо 460 и е малко вероятно вотът да успее.