София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полски F-16 са направили опит да прихванат самолета на Шойгу

Действията им са по правилата, обяви НАТО

7 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Полски изтребители F-16 са направили опит да прихванат самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, обяви военното командване на Полша. Те са действали в рамките на мисията на НАТО Air Policy.

Полските самолети са съпровождали руския самолет в неутрални води в Балтийско море.

На 21 юни центърът за комбинирани операции обяви тревога за два дежурни полски F-16. Изтребителите са прихванали три цели, идентифицирани като обекти на Руската федерация - Ту-154 без оръжие и два Су-27, въоръжени с ракети „въздух – въздух“, се казва в съобщението на полското командване.

Изтребител F-16 на НАТО се опитал да се доближи до самолета на руския министър на отбраната, който е летял към Калининград, информира изданието ukraina.ru. При тази ситуация Су-27 е застанал на пътя на натовския самолен и с поклащане на крилата е показал въоръжението си.

След това полските самолети са се прибрали в базата си.

Представител на НАТО заяви, че действията на полските изтребители са изцяло съобразени с процедурата за проследяване на самолети, които не са били идентифицирани.