София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пореден национален протест на полицаите

Искат достойно възнаграждение и повече правомощия

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За 18 пореден път в рамките на последните девет години, синдикалната организация на служителите на МВР организира национален протест. Той започна в 12:30 часа пред градинката на МВР.
Стотиците събрали се от цялата страна отправиха своите конкретни искания към управляващите.
Павел Русе е служител в ОДМВР-Ямбол, той е дошъл на протеста с искане за повече правомощия на полицаите, за да могат да вършат те адекватно и качествено работата си.
Събралото се шествие продължи към Министерството на финансите, където беше и първата им спирка. 
Оттам протестиращите минаха по улица „Раковски“ и в 13:00 бяха пред Народното събрание, но поради липса на разрешение да затворят площада пред него, сцената, на която отправиха официално исканията си, не беше издигната непосредствено пред сградата.
Протестът започна с пускане на българския химн и с песен в памет на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР, част от близките, на които също присъстваха.
Протестиращите не поискаха пряко оставката на вътрешния министър Валентин Радев, но отправиха множество обвинения за разпространяване на лъжи и манипулации.
Протестиращите бяха подготвили и плакати на английски език, които по думите им ще използват от 5 януари нататък, ако исканията им не бъдат чути. Припомняме, че това е датата, на която официално България става домакин на Европредседателството и у нас ще бъдат събрани делегати от целия Европейски съюз.