София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пореден протест на надзирателите

Настояват за повече персонал и по-добра техника

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Десетки надзиратели от места за лишаване от свобода от цялата страна се събраха на протест пред сградата на Софийски централен затвор. Те настояват за  по-добро финансиране, което да осигури достатъчно квалифицирани и обучени кадри, както и техническо обезпечаване на сигурността.
 
За да стане обаче това реалност са необходими милиони, които да бъдат вложени в системата, категорични бяха надзирателите. Протестът им идва седмица, след като двама затворници, излежаващи тежки присъди, успяха да избягат, използвайки  огнестрелно оръжие през централния вход на затвора в София. Това стана повод да се каже в прав текст от служителите, че възможности  за внасяне на оръжие в местата за изтърпяване на наказанията има.
 
От Синдиката на служителите на затворите в България застанаха и твърдо зад колегите си, които са били на смяна по време на бягството.
 
В тяхна защита се обявиха и надзиратели от затвори от други градове в България, които споделиха, че всекидневно се срещат с подобни проблеми.
 
След бягството от Софийския централен затвор,  отговорност, поне на  този  етап, понесоха временно преназначеният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началникът на затвора Петър Кръстев, които се разделиха с постовете си. Избягалите все още се издирват, а разследването на инцидента продължава. Междувременно преди дни друг лишен от свобода нападна надзирател и го рани. Във връзка с всички тези случай правосъдният министър свиква  по-късно днес среща с всички директори на затвори в страната, за да обсъдят обстановката.