София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пореден протест на превозвачите

Настояват за Закон за автомобилна камара

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Превозвачите днес отново излязоха на протест. Те недоволстват срещу оттегления Законопрект за българската автомобилна камара. Протестиращите автобусни и автомобилни превозвачи настояват за приемането на подобен закон.

Стотици тирове са разположени на различни ключови места из цялата странa. Протест  има в няколко града в страната, между които София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца.

„В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара чрез закон, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете.“, посочват в съобщението си организаторите.

В София протестът започна в 11 часа и ще продължи до 17 часа. Паркирани са товарни автомобили и автопуби по бул. „Цариградско шосе“, в двете посоки на движение, от кръговото на 4-ти км. до кръстовището с бул. „Димитър Пешев“ и обратно.  Пред пред храм-паметника ”Александър Невски” пък са паркирани 100 автобуса.

Законът за автомобилна камара доведе до разделение в бранша, тъй като опонентите на законопроекта изтъкват, че той е лобистики и цели да даде контрол върху сектора на малка група от хора.

Вчера от автобусния бранш обявиха, че се обединяват в конфедерация. Те изтъкнаха, че обединение на сектора не може да стане чрез закон, който задължава превозвачите да членуват в камара, а единствено на доброволни начала чрез конфедерация.

Законопроектът беше изтеглен след среща на премиера Бойко Борисов с протестиращите на 25 май.