София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поредни протести за Пирин

Демонстрации ще има и в чужбина

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Поредни протести в защита на Пирин и срещу строителството в планината се организират в България и чужбина. Протести са насрочени в 11 български града, а в чужбина ще има акции в Брюксел, Берлин, Скопие, Виена и Лондон.

Очаква се най-масов да бъде протестът в София, който започва от 18:30 часа.

Природозащитниците настояват за оставка на министъра на околната среда Нено Димов и отмяна на министерското решение от края на миналата година, което според тях дава зелена светлина за строителство в планината и изсичане на вековни гори.

Протестиращите предупреждават, че решението дават възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в природния парк, който е обект на световното природно наследство, защитен от ЮНЕСКО.

Решението не е в полза за местните общности, не решава проблема с монопола върху стопанската дейност в района, нито с презастрояването и ниските цени на имотите, а създава юридически хаос, изтъкват още организаторите на протеста.