София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поредно бягство на затворник

59-годишен мъж избяга от болница в Пловдив

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 
Поредно бягство на затворник.  59-годишен мъж, излежаващ присъда за кражба в пловдивския затвор, е в неизвестност от сряда. Арестантът е избягал  от  болница „Свети Георги“ в града, където бил настанен за лечение за злокачаствено заболяване.  Той е излежавал присъдата си при лек режим и не е бил охраняван непрекъснато в болницата, а до изтичане на наказанието  оставал само месец. 
 
По данни на полицията първоначално затворникът е бил настанен в затворническото общежитие в Смолян, но от скоро е преместен в Пловдив. През последните седмици мъжът  няколко пъти е приеман в болница, за  изследвания. Досега не е създавал проблеми, не е правил и опити за бягство. Полицейски екипи са започнали проверки на автомобилите на основните изходи на Пловдив.
 
Това е пореден случай на избягал затворник в страната и трети за града под тепетата само от началото на 2018-та. Припомняме, че на 26 юни арестантът Петър Петров избяга от Трето районно управление, след което се предаде в Окръжната прокуратура в Монтана. През април пък  Георги Танчев – Манджата избяга от работна площадка отново в Пловдив, като след две седмици издирване той беше върнат в затвора. 
 
В началото на годината пък Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния Софийски затвор, което доведе до  обвинения от опозицията към управляващите, уволнения в ръководството на затвора и множество протести на надзиратели. По-късно Пелов беше убит при престрелка с друг криминално проявен, който също почина вследствие на раните си. Радослав Колев все още се издирва.