София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Поредно гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар

За първи път ще има цветни бюлетини

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Съветът за сигурност на ООН ще проведе шестото поред гласуване в рамките на процедурата за избор на генерален секретар на Организацията на обединените нации. За първи път постоянните членове на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини. Така кандидатите ще могат да разберат дали при реалното гласуване чоже да бъдат блокирани от някоя от постоянните страни членки на Съвета за сигурност.

В надпреварата за поста участват две българки - заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която се ползва с официалната подкрепа на правителството, и генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова.

Георгиева замени Бокова като официална кандидатура на България с решение на правителството на 28 септември, след като два дни по-рано Бокова получи 6 насърчителни вота, 7 насърчителни и два неутрални.

Въпреки негативните гласове и оттеглената правителствена подкрепа Бокова обяви, че няма да се откаже от надпреварата.

В понеделник Кристалина Герогиева беше изслушана от общото събрание на ООН, след което руският представител в организацията - Виталий Чуркин обяви, че Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и то от Източна Европа.

Това беше изтълкувано като знак, че Москва не възразява срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева. Досега се смяташе, че Кремъл подкрепя Ирина Бокова.

Кристалина Георгиева досега получи подкрепа от Полша, Унгария и Литва. Лидер в досегашните гласувания е бившият премиер на Португалия Антонио Гутериш.