София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Порожанов: Вторите проби за чума са отрицателни

Министърът обмисля оставката на директора на БАБХ

5 годиниАгро 10 Боряна Райчева

Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби. Това обяви пред бТВ земеделският министър Румен Порожанов и допълни, че това е доказано от френски лаборатории от първите взети проби.

„Към момента вторите проби за чума не дават позитивни резултати“, каза той и подчерта, че са взети още на 8000 проби, които  ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории и ще може животните поетапно да се пускат на паша.

"Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища, и това са на животните от тези селища. Защото в тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани. Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване", заяви земеделският министър.

Той посочи, че не се притеснява от факта, че БСП му иска оставката, тъй като това е един рутинен акт. "Винаги и за всичко може да бъде искана оставката на един министър, когато има проблем включително и в ресорни агенции. Всеки един министър е назначен, за да изпълнява конкретна функция, във всеки един момент той може да бъде освободен", заяви Порожанов.

Земеделският министър посочи, че предстои да разговаря с премиера Бойко Борисов, за да реши дали да уволни или да поиска оставката на д-р Дамян Илиев, който оглавява Агенцията по безопасност на храните във връзка със скандалната обществена поръчка за закупуване на препарати за тестване на чума при преживните животни.

Въпросната поръчка бе спряна от министър-председателя. Препаратите бяха на стойност 330 хиляди лева, а въпросната компютърна фирма е получила правата да ги продава седмица преди да спечели поръчката. Порожанов посочи, че с право премиерът я е спрял, защото не е била „най-лицеприятната“.

„Поръчките се правят от Агенцията по безопасност на храните като юридическо лице. Отговорност носи този, който е допуснал грешка, в случая Агенцията по храните“, коментира министърът и допълни, че има забележка към работата на Дамян Илив и по време на кризата с чумата по дребните преживни животни.

Земеделският министър обяви, че оградата по границата с Румъния, която трябва да ни пази от чума по свинете, е била подсилена допълнително, за което са отделени и още средства.

„С допълнителната мрежа „Бруно“ прасетата трябва да се засилят, за да могат да я преминат. Това е кръгова режеща мрежа. Ще я финансираме за сметка на държавните предприятия, не за сметка на бюджета. Тя оскъпява два пъти оградата. Изградена е с труда на горските служители и тези на държавните предприятия. Ако не беше мобилизиран екип от 400 души, това нямаше как да се случи”, допълни министърът.

Чумата по свинете наближава непрекъснато. Последно е стигнала до Калараш, което е на 15 км от Силистра.

Министър Порожанов коментира и качеството на млечните продукти, като увери, че от 20 юли има наредба, която забранява смесването на млечни с растителни мазнини. „Сега производството е отделно – или само млечни продукти или само имитиращи. Не може да има на едно място и двете производства. На етикета трябва да пише изрично, че това не е млечен продукт“, каза земеделският министър.