София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко обяви военно положение в Украйна

Указът влиза в сила от 9.00 часа на 28 ноември

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

 

Украинският президент Петро Порошенко издаде указ за обявяване на  военно положение в страната, предаде РИА Новости. Според указа, който трябва да бъде утвърден от парламента на страната, от 9.00 часа на 28 ноември в Украйна влизат строги мерки за сигурност. Военното положение ще важи 30 дни.

"Във връзка със ситуацията около Керченския пролив върху цялата територия на Република Украйна се въвежда военно положение", се посочва в указа на президента. На украинската служба за национална сигурност се възлага да засили режима на контрол. Мерките за сигурност включват всички, предвидени от закона действия по неутрализация на враждебна дейност, допълни РИА Новости.

Порошенко поясни, че въвеждането на военно положение за 30 дни не отменя предстоящите президентски избори и увери, че няма да бъдат наложени мерки за ограничаване на правата и свободите на гражданите или за налагане на цензура.

На Генералния щаб на украинските въоръжени сили се възложи да започне частична мобилизация.

По-рано днес президентът Петро Порошенко подписа указ за налагане на военно положение в страната във връзка с инцидента в Керченския проток на 25 ноември. Декретът предлагаше въвеждането на военно положение в продължение на 60 дни. Указът трябваше да бъде одобрен от Върховната Рада на среща, която започна в 17:00 часа, но заседанието на депутати бе прекъснато, тъй като те не успяха да приемат  никакво решение, обвинявайки Порошенко, че е нарушил процедурата за подаване на такива документи, без да се съгласува с лидерите на партийните фракции и го обвиниха, че иска да отмени изборите.

Междувременно Германия обяви, че може да стане посредник между Русия и Украйна, за да разреши ситуацията във връзка с събитията в Керченския проток. Това съобщи германският външен министър Хайко Маас на пресконференция в Мадрид със своя испански колега Жозеп Борел.

"Развитието на събитията в Азов е много неспокойно", заяви германският министър. "Ако е необходимо, ние сме готови да действаме като посредник, така че този конфликт да не се превърне в сериозна криза", заяви външният министър.

В телефонен разговор с Полошенко германският канцлер Ангела Меркел също изрази загриженост за инцидента в Керченския пролив и увери, че ще направи всичко, за да помогне понижаване ескалацията на напрежението между Киев и Москва.