София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА ОТ 1 ЮЛИ

УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА ЩЕ БЪДЕ СРЕДНО С ОКОЛО 2%

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Цената на тока ще се повиши с 1,6% за битовите потребители на „ЧЕЗ“, за клиентите на „EVN” с 1,4% и с малко над 3% за „Енерго-Про", заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По негови думи за сметка от 30 лева увеличението ще е 40 стотинки.

Повишението за клиентите на „Енерго-Про“ председателят обясни с характера на мрежата и необходимостта от поддържането ѝ, както и с намалялото население в Североизточна България.

Той увери, че по равностоен начин са отчетени интересите както на гражданите, така и на ЕРП-тата. Иванов допълни още, че при вземането на решенията се отчитат три фактора – финансовото оздравяване на НЕК, подготвянето на електроенергийния пазар за борсата и въвеждане на справедливост в цените на тока.

На обществено обсъждане ще бъдат подложени и тези на топлата вода. Предвижда се намаление за клиентите на София, Бургас и Велико Търново с около 6%, за Пловдив с около 1%, във Варна с около 0,2 на сто. Единствено поскъпване на топлата вода се очаква във Враца и Плевен.