Поскъпват рязко млечните продукти и яйцата
Едно яйце струва между 30 и 35 стотинки
Млякото, млечните продукти и яйцата са поскъпнали почти двойно спрямо миналата година. Най-голям е скокът в цената на маслото.
От Държавната комисия по стоковите борси и тържища обясняват, че основната причина за това, е увеличението на изкупните цени в Европейския съюз. Завишеното потребление на шоколад, в който се използва натурално масло също влияе на цената на суровината. Не на последно място на скока в цената на маслото влияе и търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти, а не изкуствени подобрители.
По данни на Центъра за анализи на селското стопанство, за последните десет години има осезаем спад в производството на мляко – от 16 на 8,8 процента, като млечните стопанства са намалели драстично за тези години. Основен проблем в отрасъла си остава ниската изкупна цена на млякото.
Скандалът с фипронил и масовите зарази от птичи грип в Европа удариха рязко производителите на яйца и още през септември цените в Европейския съюз скочиха почти двойно. На българския пазар пикът се усети едва миналата седмица, след като износът са активизира и родните производители се ориентираха към европейските потребители. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство цената на яйцата за броени дни се изстреля от 20 на 30-35 ст. за бройка, което е сериозен стрес за потреблението.
Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, ситуацията ще продължи поне два месеца, докато младите птичи стада не израснат. Пред Синор.бг Белоречков припомни, че България не беше засегната така силно от скандала с използването на фипронил, затова и яйцата на родните производители се търсят масово в Европа. „Птичият грип също не е проблем за българските птицевъдни стопанства, тъй като у нас кокошките се отглеждат основно на закрито за разлика от тези в ЕС, където свободната паша е силно разпространена“, обясни още Белоречков.