София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Посланиците ни в чужбина предлагат на ЦИК местата за гласуване

Германия не разрешава гласуването извън дипломатическите и консулските представителства

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

До края на деня ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да изпратят до своите предложения до Централната избирателна комисия за местата, в които да бъдат образувани секции за гласуване на 26 март.

Германия не разрешава гласуването извън дипломатическите и консулските представителства. Това е причината да бъдат разкрити брой секции, който да позволява в тези места да се гласува от българските гражадни.

До последния ден за подаване на заявления, приетите заявления за гласуване от нашите сънародници в чужбина бяха близо 45 хиляди. В Турция и в САЩ желаещите да гласуват надвишават разрешения от закона брой от 35 секции.

От Централната избирателна комисия уведомяват българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната или са в списъка на неуспешно подадени заявления, че могат да упражнят правото си на вот.
Необходимо е в изборния ден в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред секционната избирателна комисия.