Гледай
на живо

Последен опит за коалиция в Германия

Разгворите започват на 3 януари

Германските социалдемократи и християндемократите на канцлерката Меркел се готвят да започнат разговори за формиране на голяма коалиция, която остана единственият вариант да бъде осигурено парламентарно мнозинство за ново правителство.

От 24 септември, когато бяха изборите, Германия се управлява от правителството в оставка, а преговорите между Християндемократичния съюз, Зелените и Свободните демократи се провалиха.

Според медиите в Германия същите теми, които станаха причина за провала на тези преговори, са в основата на разногласията и сега – политиката спрямо бежанците, данъците за богатите и орязването на социалните разходи.

В ХДС и в баварския му съюзник – Християнсоциалния съюз, се чуват все повече гласове, че ако бъде приети исканията на социалдемократите, това ще струва скъпо на Германия и е по-добре Меркел да състави правителство на малцинството или дори да се върви към нови избори, макар че нарастват опасенията, че при този вариант антиевропейската „Алтернатива за Германия“ може да набере още сила.

Официално разговорите между християндемократите и социалсемократите трябва да започнат на 3 януари.