София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Последна реч на Юнкер като председател на ЕС

Акцентите: евро, тероризъм, пластмасови боклуци в океаните

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Терористичните заплахи, миграцията, климатичните предизвикателства, опасното замърсяване на океаните с пластмаси и младежката безработица – това бяха основните акценти в речта за състоянието на Евросъюза през 2018 г., която изнесе днес Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европарламента в Страсбург. Това е последна реч на Юнкер на този пост. Той вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва да се превърне в сила, с която всеки да се съобразява, като коментира, че днешните международни съюзи може да не бъдат запазени утре. Юнкер призова за засилване на правомощията на Европейската прокуратура, за да бъде по-ефективна борбата срещу трансграничния тероризъм. Юнкер отдели голяма част от речта си пред евродепутатите на еврото – поиска да се насочат усилията за утвърждаване на международната роля на еврото. И допълни, че е нужно Европа, която вече е преодоляла икономическата криза, да обедини военните и икономическите си сили. В последното за мандата си обръщение към Европарламента Юнкер настоя за трайно решение по миграционната криза и се обяви в защита на европейската перспектива за Западните Балкани.

Речта на Юнкер беше излъчена пряко в представителството на ЕК в София. След нея предстои дискусия с участието на ръководителя на представителството на ЕК у нас Огнян Златев и министъра на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.