София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Последни новини от срещата на Г-7

Участват ръководителите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон проведоха кратък разговор по време на срещата на Г7 в канадския град Ла Малбе, провинция Квебек, предаде БГНЕС.
 
„Президентът Тръмп и президентът Макрон проведоха кратки преговори по-рано днес. Те си размениха любезности и бързо обсъдиха търговията”, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
 
 Разговорът между двамата президенти бил кратък и „продължил малко над 10 минути". Получи се "много задушевен" разговор, уверяват от обкръжението на френския президент. Президентите са говорили „за търговията и КНДР”, съобщиха източници за агенция Ройтерс.
 
Припомняме, че на 12 юни Доналд Тръмп ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Сингапур.Американският президент също така призова Русия да бъде върната в редиците на Г-7. Русия беше изгонена от Г-7 през 2014 г. след анексирането на Крим. Призивът на Тръмп обаче беше подкрепен единствено от Италия. Франция, Канада и Великобритания, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикуваха посланието на американския президент.
 
„Това, което ме притеснява най-много, е, че правилата, на които е основан международният ред, са под заплаха. Изненадващо, заплахата идва не от обичайните заподозрени, а от страната, която е архитектът на тези правила - Съединените щати”, посочи Туск.
 
Ангела Меркел сподели, че страните от Г-7 не трябва да се споразумяват за нищо по-малко от постигнатото миналата година. Тя посочи, че ако не бъде постигната обща декларация, това ще е честно признание, че не е постигнато споразумение между седемте лидери.
 
В проектодокумент на срещата на върха на групата в Канада, цитиран от „Ройтерс”, се казва, че лидерите от Г-7 ще споделят информация помежду си и ще работят с интернет доставчици и социални мрежи за осуетяване на външна намеса в избори в страните им.
 
Страните от Г-7 също така ще трябва да осигурят прозрачност на финансирането на политическите си партии и на политическите реклами, особено в предизборни кампании.
 
Чуждестранни лица се опитват да подкопаят нашите демократични страни и институции, изборния ни процес, суверенитета ни и сигурността ни. Тези вредни, разнообразни и постоянно променящи се тактики са сериозна стратегическа заплаха, срещу която се ангажираме да се изправим заедно и да работим и с други правителства, които споделят нашите демократични ценности", се казва в проекта на съвместния документ.
 
Сред темите, които държавните ръководители от Г-7 обсъждат в Канада, са също така наложените от САЩ вносни мита, иранската ядрена програма и климатичните промени.