София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Последния разкрития за убийството на журналистката в Русе

МВР-министърът и главният прокурор с подробности по случая

5 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров отидоха специално до Русе, за да се включат в оперативно съвещание с всички, работещи по случая с жестокото убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова. По случая работи и екип от института по психология, който изготвя психопрофил на извършителя. Вътрешният министър Младен Маринов съобщи пред журналисти, че се работи  по всички версии – както по версия за случайно нападение от лице с психически отклонение, така и по версия за планирано посегателство с личен мотив.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в Русе, че целият  експертен капацитет на МВР е ангажиран по случая. „Едно е ясно - извършените действия са изключително брутални и изключително жестоки“,  каза пред журналисти Цацаров. По думите му разследващите работят по няколко версии. „Не изключваме нито версия, свързана със случайно посегателство, нито версия, свързана с планирано посегателство“, обясни Цацаров.

Главният прокурор посочи, че е направен е анализ на всичко, което до момента е извършено от  полицията в Русе и от Окръжната прокуратура. „На база на този анализ са планирани всички действия по разследването, които предстои да бъдат извършени във всички възможни насоки, осигуряващи доказването на всички възможни версии. Нашата задача беше от една страна е анализ на всичко направено до момента. От друга с колегите от Русе да планираме какво предстои да се прави. От трета страна да окажем необходимата логистична помощ с оглед осигуряване на експертизи и данни като доказателства, които следва да бъдат изискани“, каза още Сотир Цацаров.

Същевременно говорител на Европейската комисия в Брюксел заяви, че с голяма тъга са научили за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. По думите му Комисията очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата.   

Припомняме, че 30-годишната жена, майка на 7-годишно момиченце, журналист, административен директор на телевизия TVN и водеща бе открита  убита в събота, като смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. При извършените огледи и претърсвания стана ясно, че младата жена е била изнасилена. Като веществено доказателство по случая е иззет автомобилът на Виктория, разпитват се свидетели. До този момент няма задържан по случая. Криминалистите продължават да събират доказателства, извършват се различни експертизи.

Бдение в памет на жестоко убитата журналистка Виктория Маринова организират от движение "Боец". Поклонението ще се състои днес от 18:30 часа пред църквата "Света Неделя" в столицата. Бдение в памет на Виктория ще се проведе в същия час и в Русе.