София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Последно сбогом с проф. Божидар Димитров

Поклонението ще се проведе в НИМ

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес е поклонението пред историка проф. Божидар Димитров. От 13,00 часа паметни слова в Националния исторически музей ще произнесат Боил Банов, министър на културата, проф.Станислав Станилов, зам.-председател на Комисията по културата и медиите в 44-то Народносъбрание и доц.д-р Бони Петрунова, директор на НИМ.

Музеят няма да работи за посетители

Проф. Божидар Димитров почина в неделя вечерта на 72-годишна възраст. Професорът е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, историк и автор на десетки книги, посветени на българската история.

В политиката Димитров влиза в началото на 70-те години на миналия век и постепенно се издига в партийните среди на БКП. В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На Божидар Димитров е именуван залив на Антарктида, а от 25 юни 2011 г. Божидар Димитров е почетен гражданин на община Бургас.