София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Последно сбогом с Виктория Маринова

Северин отрича част от обвиненията

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Хиляди хора си казаха последно сбогом с жестоко убитата журналистка Виктория Маринова в храма „Св. Троица“ в Русе. В района на поклонението имаше засилени мерки за сигурност, които се наложиха след ескалацията в ромската махала в града.

Междувременно стана ясно, че предстои екстрадицията в България на заподозрени за убийството на Виктория – Северин Красимиров. Красимиров не е изказал възражения относно връщането му в България и е дал съгласието си за екстрадация по бърза процедура.

Прокуратурата в германския град Целе съобщи, че задържаният мъж ще бъде върнат в страната ни до десет дни. След разпит на Северин в Германия става ясно, че той е бил под влиянието на наркотици и алкохол и е ударил жертвата, а след това я хвърлил в храстите, но не е искал да я убие. Северин категорично отрича и да е изнасилвал жертвата. Това са и първите показания, които дава заподозрения.

Припомняме ви, че българските разследващите установиха чрез ДНК анализ, че имено Северин е изнасилил и убил Виктория.

Междувременно снощи мотористи нахлуха в ромската махала, в която живее лелята на задържания в Германия Северин, за да сплашат живущите там. Жителите на квартала са на мнение, че те са търсили роднините на Северин. 40-годишен мъж от беше блъснат от мотор и откаран в русенската болница. След това мотористите се отправили към другия ромски квартал в града, където обаче били посрещнати от група роми с брадви и ножове. 

Старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОД на МВР-Русе съобщи на брифинг рано тази сутрин, че няма напрежение в ромските квартали на града. Обстановката е спокойна, не са постъпвали сигнали за инциденти и нарушения на обществения ред. Екипи на полицията и жандармерията следят за реда в двата квартала, а до момента няма задържани хора.

А, на въпрос към премиерът Борисов дали парламентът се притеснява от етническо напрежение, Борисов отговор така:
"Взети са всички мерки. Жандармерията е там, вътрешният министър ми докладва, че са взети всички необходими мерки. Престъпления се извършват и от християни, и от мюсюлмани, и от роми и от българи", заяви Борисов.

Хората от ромските махали в Русе са притеснени, че заради жестокото убийство на младата жена може да се надигне вълна на отмъщение.