София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Последно: Ще има промени в Закона за акцизите

Цветанов обяви, че е възможно акцизът на бездимните цигари да бъде 50%

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Управляващата коалиция взе решение да не оттегля на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който се налага акциз върху бездимните цигари.

Това стана ясно на брифинг след среща между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ във връзка с акциза на този вид цигари вчерашното решение на премиера Борисов да оттегли законопроекта, заради разнопосочни мнения сред управляващите.

„С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му се е получило пропукване и е отчетена нарушена комуникация с ВМРО. „Разговори проведохме снощи и с премиера Борисов и днес с колегите....отчитаме нарушена комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня“, каза още Цветанов.

Законът за акцизите обаче няма да бъде гледан на днешното пленарно заседание на депутатите, тъй като е необходим анализ на практиката за акциза върху бездимните цигари. Целта, по думите на Цветанов, е да има по-голяма събираемост на приходите. Той подчерта, че е възможно акцизът върху бездимните цигари да е 50%. „Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът на електронната и 100% е акцизът на нормалната цигара“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите му, комуникацията с премиера Борисов по въпроса продължава.