София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Послеродовата клиника на “Майчин дом” е обновена

Общият размер на инвестицията е близо 600 хил. лв.

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Изцяло е обновена Послеродова клиника на “Майчин дом”. Общият размер на инвестицията е близо 600 хил. лв. Те са отпуснати от Министерството на здравеопазването. От тези пари за ремонт на клиниката са използвани 394 000 лв., капиталови средства и 200 хил. лв. МЗ е дало за оборудване на структурата.

“Майчин дом” е най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната. През изминалата 2017 година в нея са проплакали 3910 бебета. През годините "Майчин дом" е била основен фактор за развитие на акушерството и гинекологията в страната. 

„Нашите амбиции са да се развиваме с бързи темпове в наднационална посока, защото ние имаме достатъчно специалисти, които са подготвени на високо ниво. Тук се обчават десетки специализанти в различни дисциплини и стотици студенти от цяла Европа“ заяви директорът на болницата доц. Иван Костов.

Важен гост на събитието бе министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той заяви, че финансовото състояние на болницата е много добро и без задължения към доставчиците си.

Министър Ананиев заяви, че майчиното и детското здравеопазване са в основата на политиката на правителството, а в това число и на МЗ. Здравният министър увери, че подобно финансиране ще бъде направено във всички здравни центрове на страната.

Наскоро към лечебното заведение беше открита единствена по рода си в България модерна лаборатория с оборудване, което отговаря на най-високите световни стандарти за изследване на различни заболявания, сред които и “човешки папиломен вирус”, причинител на рак на шийката на матката. Болницата работи и с модерна апаратура за т.нар. безкръвни или лапараскопски операции. Фокус през тази година ще бъде изграждането на център за операции и лечение на рак на гърдата.