София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Посрещаме 24 май с Пролетен базар на книгата

Форумът ще продължи до 29 май в НДК

8 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Ярки щандове и изобилие от книги изпъстриха коридорите на НДК по време на традиционния Пролетен базар на книгата в град София. Малки и големи издателски къщи за пореден път отвориха „вратите“ си за любителите на литературата, за да превърнат Двореца на културата в едно истинско тържество на книгата. Представители от различни издателства имаха възможност да се срещнат с читателите и да „сверят взаимно своите часовници“ относно актуалното търсене на книжния пазар.

В Деня на българската просвета и писменост стотици предпочетоха да посетят традиционното събитие и в контраст на разпространеното схващане за разпад на българската култура показаха, че българинът е любознателен, обича да чете и уважава творческите национални традиции.

Над 55 събития - премиери, дискусии и четения ще предложи форумът на любителите на четенето в Националния дворец на културата от днес до 29 май.

На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български автори.

Асоциацията "Българска книга" ще връчи годишните награди "Рицар на книгата" на 24 май от 19:00 часа в литературния клуб "Перото". Номинациите са в четири категории - за политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето, за журналист от "Електронни медии – радио и телевизия", от "Печатни медии – вестници и списания", както и за журналист от "Интернет базирани медии".

Нов сезон, нови книги, българска литература. Това е концепцията на тазгодишната инициатива, която събра пъстра гама от читатели - от деца до хора в напреднала възраст. А основната задача е да се привлече вниманието на все повече хора към книгата и духа, която тя носи.