София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Посрещаме Благодатния огън!

Църковна делегация ще донесе от Йерусалим Огъня

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Днес в храмовете в цялата страна богомолците посрещат Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

За да се избегне и най-малкото подозрение, че при запалването му има човешка намеса, параклисът на Божи гроб се проверява за всякакви запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е само йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Оттам свещеният огън тръгва по целия свят.

В България огънят ще бъде донесен тази вечер от българска църковно-държавна делегация, която отпътува тази сутрин с правителствения „Фалкон“ за Йерусалим. Начело на делегацията е митрополит Антоний. Самолетът се очаква да кацне на българското летище около 19,30 ч., а след това Огънят по най-бързия ще бъде отнесен до всички български епархии и храмовете в големите градове.

Тази година Свищов ще бъде един от тези градове, чиито жители ще имат радостта да отнесат в домовете си частица от Огъня, донесен от Йерусалим.

По инициатива на кмета на Свищов Генчо Генчев и с благословията на Великотърновският митрополит Григорий, Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне за първи път в Свищов.

Кметът Генчо Генчев ще посрещне църковната делегация на летище София и ще донесе в крайдунавския град Свещения огън, където ще го предаде на отец Михаил, а след това ще бъде отнесен и в църквата „Св. Димитър“.