София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Посрещаме брюкселските гости с протести

Четири демонстрации са насрочени за 11 януари

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Няколко протеста са насрочени за 11 януари – деня, в който официално се открива българското председателство на Съвета на Еврпейския съюз.

Първи на демонстрация ще излязат поддръжници на Истанбулската конвенция. Те са заявили пространството на площада пред Народното събрание. Протестът ще бъде сутринта, по време на заседанието на парламента.

Към 16 часа пък се очаква полицейските синдикати да организират „посрещане“ на гостите за откриването на председателството. Предвидено е полицаи да издигнат винили с надписи, които представят техните искания - увеличение с 15% на основните възнаграждения на работещите в системата, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

По-късно протестът на полицаите ще се пренесе пред Народния театър, където е официалното откриване на европредседателството.

Вечерта се очакват още два протеста – на противници на застрояването на Пирин, и контрапротест на банскалии.

Полицаите са предвидели още един протест – на 25 януари, в когато в София ще заседават министрите на вътрешните работи на страните от ЕС.