София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Посрещаме френския президент тази вечер

Той ще посети Варна

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон пристига в България тази вечер. В двореца „Евксиноград“ във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще посрещнат френския държавен глава и съпругата му Бриджит.

Визитата е по покана на българска страна.

Официалните разговори между Макрон и българския президент Румен Радев, както и министър-председателя Бойко Борисов, ще се проведат в петък.

Темите на разговорите са фокусирани върху перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа, ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По време на официалните срещи, двете първи дами ще посетят Ботаническата градина в Балчик.

Макрон ще посети и Военоморското училище във Варна. Той и съпругата му, ще бъдат настанени в резиденцията „Евксиноград“.