София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Потресаващо: Вучич моли Путин за помощ

Двамата лидери обсъдиха ситуацията на Балканите

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Сръбският президент Александър Вучич разказа на руския си колега Владимир Путин за ежедневните провокации от страна на Косово, пред които е изправена Сърбия и благодари на Москва за подкрепата.

Днес Владимир Путин проведе разговори със сръбския президент Александър Вучич. На среща в Кремъл двамата обсъдиха двустранните отношения и ситуацията на Балканите. В началото на разговора руският лидер отбеляза със задоволство постоянния ръст на търговския оборот между двете страни, както и руските инвестиции в икономиката на Сърбия. "И съм сигурен, че ще трябва да говорим за ситуацията в региона", добави Путин. След уводните думи двамата държавни лидери продължиха срещата на четири очи.

По-рано държавният глава на Сърбия заяви, че ще поиска подкрепата и съвета на руския лидер за ситуацията в северната част на Косово, където миналия уикенд специалните сили на Прищина се опитаха да завладеят язовира и едноименната електроцентрала Газивода. В отговор на това, сръбската армия бе доведена до пълна бойна готовност.

По-рано, в интервю за медиите, Вучич каза, че ще направи всичко възможно, за да запази мира в региона. "Бих искал да видя Сърбия като мирна страна, страна на успешна икономика, държава на бъдещето и ще направя всичко, за да я спася", каза той.