София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвиниха в блудство педофила от 17-то СУ

Родителите очакват адекватни действия от държавата

6 годиниКрими 10 Боряна Райчева

За 72 часа остава в ареста задържаният в софийското 17-то СУ „Дамян Груев“ педофил, а срещу него е повдигнато обвинение за блудство. 33-годишният мъж влязъл в тоалетните на училището и там отправял сексуални намеци на деца.

Арестуваният Валентин Асенов е признал, че е блудствал с две деца от учебното заведение. Те са успели да се измъкнат от мъжа и бързо да избягат от тоалетната.

Част от родителите изразиха безпокойството си, като според някои от тях това не е първи подобен случай в учебното заведение, а други бяха категорични, че училището е безопасно за децата им.
Тази сутрин в двора на училището се събраха и родители, които заявиха, че очакват адекватни действия от прокуратурата и държавата.

Проблемът за възникване на инцидентът не е в управата на училището или в това, че не е обезопасено, а че общината няма средства и не полага достатъчно усилия за да приложи допълнителни мерки за сигурност, добавиха родителите.

Директорът на 17-то СУ изрази благодарности на двете деца и семействата им, които подадоха сигнал за случая и мъжът е бил задържан.

По думите му извършителят не е служител на училището, като неофициално потвърди, че става дума за работник към външен доставчик. Директорът обеща, че повече никой от доставчиците на храна няма да има достъп до учебното заведение.

В училището има видеокамери, които са записали инцидента, като материалът е предаден на полицията.