София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Повдигнаха обвинения на полицаите от 4-то РПУ

Изнудвали десетки дребни търговци в района

пропускане
5 годиниПравосъдие 37 Боряна Райчева

Четирима от петимата задържани при акция в сряда корумпирани полицаи от столичното 4-то Районно управление на полицията, вече са с повдигнати обвинения, това съобщиха на нарочна пресконференция от Специализираната прокуратура днес.
 
Дейността на  заловените служителите от сектор "Икономическа полиция" в поделението се изразявала в изнудването на десетки малки търговци в района. Те били принуждавани да плащат т.нар. "такса спокойствие", за да не се извършват полицейски проверки, както и за да бъдат предупреждавани за предстоящи такива. 
 
Става дума най-вече за наргиле-барове, автокъщи, питейни заведения и търговски магазини, това заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура  Димитър Петров.
 
Петров обясни, че повдигнатите обвинения са за участие и ръководене на организирана престъпна група, за търговия с влияние, а също и за измама.
 
Наблюдаващият прокурор по делото обясни, че все пак не всички служители  от икономическия отдел на столичното 4-то Районно управления на полицията са част от организираната престъпна група.
 
Прокурорът обясни, че към момента има достатъчно събрани доказателства, включително и разпити на свидетели, които поддържат тезата на обвинението. Разследващите са започнали и преглед на имотното състояние на задържаните лица и на членовете на техните семейства, тъй като по делото било установено, че те са демонстрирали силно завишен стандарт на живот.
 
Действията на групата са от началото на 2017-та година, като следенето им от властите е стартирало през ноември 2018-та.