София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече часове по български език за деца на бежанци

Това предвижда новият държавен образователен стандарт

8 годиниОбразование 6 Боряна Райчева

Държавата ще осигури безплатно допълнително обучение по български език на децата от малцинствата, бежанци и граждани на ЕС или трети страни, които живеят в България. Това предвижда проектът за нов държавен образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език, като се очаква той да влезе в сила от 1 септември 2016 г.
Обучението ще обхване децата на възраст за задължително предучилищно и училищно обучение. За навършилите 16 г., които не са били обхванати от училищната система или преждевременно са я напуснали, ще има курсове за ограмотяване или за усвояване на учебното съдържание по български език и литература за прогимназиалния етап.
Ще бъдат създадени и условия за признаване и валидиране на компетентности, свързани с усвояване на езика. Те ще бъдат разписани подробно в друг образователен стандарт - за оценяване на резултатите от обучението.
Допълнителното обучение по български език и литература ще се провежда чрез допълнителни учебни часове извън училищния учебния план по време на учебните занятия.