София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече от 1 млн. турци зад граница са гласували за референдума в Турция

Вотът в южната ни съседка е насрочен за 16-и април

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Повече от 1 млн. турски граждани, живеещи зад граница са гласували за референдума в Турция, за конституционни промени.

В него е заложена промяна за въвеждане на президентска система на управление. Гласуването в страната ще се проведе на 16-и април.

Живеещите извън южната ни съседка граждани, подаваха бюлетините си в дипломатическите представителства.

Гласуването на турските гранични пунктове, включително Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново, както и на летищата и пристанищата ще продължи до 16 април с приключването на вота в Турция.

Избирателната активност на живеещите зад граница е около 51-52%.

При турските избиратели в България е отчетена висока активност. Гласуването у нас се състоя на 7, 8 и 9 април в посолството на Турция в София и консулските служби в Бургас и Пловдив, където са били разкрити общо 5 избирателни секции. Близо 10 хиляди са избирателите у нас.

Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети на "Търкиш еърлайнс", а преброяването им ще стане на 16 април веднага след приключване на гласуването в Турция.