София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече от 100 жертви на самолетна катастрофа

Пътнически Боинг 737 се разби в Куба

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Пътнически самолет Боинг 737 на кубинската авиокомпания „Кубана де Авиасион“ се разби вчера по време на излитане на летището в Хавана. Според вестник "Гранма" на борда е имало 111 души - 105 пътници, от тях пет деца и шест членове на екипажа.

Самолетът е изпълнявал вътрешен полет до град Холун, разположен на 670 км източно от Хавана. Бил е нает от мексиканския превозвач „Глобал Ер“, предаде ТАСС.

Боингът е излетял в 12:08 местно време и минута по-късно паднал в селскостопанската зона между летището и селището Сантяго де Лас Вегас, на около 20 километра южно от кубинската столица.

Почти всички пътници на борда, с изключение на пет души, са били кубинци. Известно е, че сред чуждестранните пътници е имало двама аржентински граждани.

Екипажът на самолета, произведен през 1979 г., се е състоял от шест мексикански граждани.

При катастрофата са оцелели само трима души, всички жени. Жертвите, които били критично състояние, са откарани в болница Калико Гарсия в Хавана. Някои медии съобщават, че една от тях по-късно е починала, но тази информация не бе потвърдена от официални лица.

Първите екипи от спасители пристигнаха на мястото на самолетна катастрофа 12 минути след падането на машината. Няколко часа по-късно огънят на мястото на аварията беше потушен, а специалистите започнаха да идентифицират останките на загиналите.

Причината за катастрофата на самолета все още не е известна. Черните кутии на самолета не са намерени.

Както съобщава вестник "Гранма", позовавайки се на очевидци, след излитане самолетът направил опит да се върне на летището докоснал електропровода.

Министерството на транспорта на Куба е създало комисия за разследване на причините на катастрофата.

Кубинският лидер отбеляза, че самолетът е паднал на полето, не са били засегнати жилищни сгради.

Властите на Куба обявиха двудневен национален траур за жертвите при самолетна катастрофа. По време на траура, флаговете на сградите на държавните институции и военните съоръжения в страната ще бъдат свалени наполовина.

Първият секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба 86-годишният Раул Кастро изказа съболезнованията си на семействата и приятелите на загиналите в катастрофата. Той се възстановява от неотдавна планираната операция за отстраняване на херния.

Думи на подкрепа и съчувствие за въздушната катастрофа идват в Куба от цял ​​свят. Един от първите чуждестранни лидери изпрати телеграма за съболезнования до Диас-Канел бе руският президент Владимир Путин .

Президентът Енрике Пеня Нието на Мексико заяви, че страната му е готова да окаже помощ на Куба в разследването на катастрофата. Съболезнованията на близките на жертвите бяха изразени от президента на Венецуела Николас Мадуро .