София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Повече от половината джипита в България са над 55 години

В момента има само един специализант за общопрактикуващ лекар

6 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Само един специализант по обща медицина има в момента в България. На него му предстои да стане общопрактикуващ лекар. Оказва се, че над 60 процента от джипитата в България и над 50 процента от всички лекари са на възраст над 55 години. Това сочат данните на Лекарския съюз, представени по време на здравна конференция на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, която се провежда в столицата. Ситуацията и при медицинските сестри, акушерките и фелдшерите е подобна.
На конференцията са обсъдени различни проблеми в сектора. Според председателя на федерацията д-р Иван Кокалов един от тях е, че Здравната каса продължава да бъде една голяма аптека. Той изрази скептицизъм, че от Лекарския съюз едва ли ще успеят да договорят някакво чувствително увеличение на заплащането за различни услуги.
Кокалов обаче е категоричен, че тази промяна не трябва да се състои във въвеждането на диагностично свързаните групи, вместо клиничните пътеки, за което апелират редица политици. Проблемът е в това, че от една страна въпросната система, по която се предлага касата да плаща, е остаряла, а от друга – за да се внедри тя, ще трябва да се платят двойно повече пари, отколкото сега са заложени.