София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече пари за детски и по-високи пенсии, обеща Бисер Петков

Има устойчива тенденция към повишаване доходите на българите, заяви министърът

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Споделям прогнозите, които социалните партньори са изказали за очаквания ръст на средната работна заплата. Затова и предлаганият ръст на минималната работна заплата е в същия порядък - 10,9%, като това показва една устойчива тенденция на повишаване на доходите на българите, която се наблюдава и миналата, и тази година, като очакванията са тази тенденция да продължи и през 2018 г.“, това каза пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

Предложението, което Министерството на труда и социалната политика прави е размерът на определения през 2009 г. гарантиран минимален доход да се увеличи от 65 лв. на 75 лв. Увеличението с  10 лева ще има различни проекции върху размерите на различни социални плащания, обясни Петков.

По въпроса за семейните помощи за деца, той каза, че се определят със Закона за бюджета, „но ние предлагаме в Бюджет 20118 г. да има повече пари в тази насока. По настоящем право на помощи за деца имат семейства, чийто доход на лице от домакинството е до 400 лева. Ние предлагаме той да се увеличи на 450 лева“, каза министърът. „Семейства, които получават доходи до средната заплата за страната, което е около 100 лева, сега нямат право на детски добавки. Ние целим с промени да включим още около 20 хиляди семейства, които са попадат в тези критерии“, изчисли социалният министър.

„От 1 юли 2018 г. всички пенсии ще бъдат увеличени с 3,8%. Този ръст е значително по-висок от този, който имахме тази година – 2,4%. За целта ще са ни необходими над 500 милиона лева“, заяви Бисер Петков.

Той допълни още, че един от акцентите на бюджета на Министерство на труда и социалната политика за следващата година е да има по-голяма сигурност, устойчивост и предвидимост по отношение на социалните плащания за хората с увреждания.  „От 2018 г. за първи път е осигурено бюджетно финансиране, което възлиза на 68 млн. лева и с тези средства ще се осигури подкрепа на 3400 хора с увреждания и хора над 65-годишна възраст, които са зависими в своя живот. Ще се осигури работа на над 16 000 лични и социални асистенти“, категоричен бе министърът на труда и социалната политика.