София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повишение на заплатите с 10% от Нова година, но не за всички

Министър Горанов „поряза“ чиновниците

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Заплатите на над 400 000 души се повишават с 10% от Нова година, обяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов.

„Макропрогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат от увеличението на БВП дават възможност да предвидим от началото на следващата година 10% увеличение на разходите за персонал на цялата бюджетна сфера – това ще заседне всички служители, които работят в бюджетни администрации. Заради планираното 10-процентно увеличение на заетите в средното образование, с 20% ще бъде увеличен техният бюджет“, съобщи Горанов.

Около 1 млрд. са допълнително разходите за увеличението на заплатите в бюджетнта сфера. над 10% увеличение на заплатите могат да получат служителите, които са показали по-добри резултати в работата си.

Министър Горанов коментира и новия здравноосигурителен модел, който предвижда задължителна допълнителна застраховка и доплащане за лечение.

„Въпрос на дебат е дали задължителната застраховка е част от данъчното бреме – по-скоро да. Предстои да има конференция в края на месеца, докогато здравният министър е длъжен да представи модел за промяна. Хубаво е, че този дебат се води, решение ще се вземе заедно с пациентските организации и Лекарския съюз при наличие на консенсус, коментира Горанов.

Финансовият министър заяви, че е привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество или да останат осигурени в Здравната каса. Темата ще бъде обсъдена в края на месец септември.