София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителствата на България и Македония провеждат съвместно заседание

Подписват Меморандум за поевтиняване на роуминга между двете страни

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителствата на България и Македония ще заседават заедно днес в Струмица. Тема на разговорите ще бъде напредъкът в добросъседските отношения между двете страни.

Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество във външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, инфраструктурата и реакциите при бедствия, както и Меморандум за поевтиняване на роуминга между двете страни. Споразуменията са предвидени в Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, който беше подписан на 1 август.

Преди пленарното заседание премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Македония е периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Двамата министър-председатели  ще проведат и среща на четири очи. В рамките на посещението на българската делегация е предвидена и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември правителството одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в македонската община.

За днес е предвидена и друга съвместна инициатива, на българска територия - министърът на регионалното развитие Николай Нанков и македонският му колега Сухейл Фазлиу ще открият заедно ремонтирания път Старчево-Кърналово-Първомай. На събитието ще присъстват и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, представители на агенция "Пътна инфраструктура", областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Общата дължина на ремонтираната отсечка е над 13 километра, а стойността на ремонтните дейности е над 8 млн. лв., които са осигурени от бюджета на агенция "Пътна инфраструктура" за текущ ремонт и поддържане.