София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Правителството дава 1 милион лева за щетите в Бургаско

Отпускат парите за ремонт и достъп на хората до домовете им

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с вицепремиера Томислав Дончев и с министъра на финансите Владислав Горанов мерките за преодоляването на щетите от бедствието в Бургаска област и възможностите за подпомагане на засегнатите от него хора.

 Решено беше Министерският съвет да стартира процедурата по отпускане на 1 млн. лева на общините Бургас и Камено (400 хил. лв. за Бургас и 600 хил. лв. за Камено), с които да бъдат покрити разходите за аварийно-възстановителна дейност и подпомагане на пострадалите.

 В момента няколко екипа на място описват щетите, основно на публичната инфраструктура. Очаква се работата им да приключи до понеделник следващата седмица, посочи вицепремиерът Дончев, който е председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Той съобщи, че заделеният резерв на Комисията до края на 2017 г. е над 2 млн. лева и че има готовност да бъде предоставен както за непосредствено справяне с бедствията, осигуряване на пътен достъп и достъп на хората до домовете им, така и за ремонтни работи, които да се осъществят до края на годината. Когато бъде изготвена точната справка за всички извършени дейности и необходими плащания, правителството ще вземе решение от коя бюджетна програма и какво допълнително финансиране ще бъде отпуснато.