София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството дава 10 милиона за възстановяването на Хитрино (обновена)

Ще бъдат пренасочени средства от други сектори

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

10 млн. лева одобри правителството за справяне с бедственото положение в шуменската община Хитрино. Това съобщи министър председателят в оставка Бойко Борисов.

От тях 5 млн. лева ще бъдат преведени по сметките на общината за действията по разчистване. Другите 5 млн. лева ще бъдат преведени на Министерството на труда и социалната политика, през фонд „Социална закрила“. Средствата ще бъдат дадени за възстановяване на засегнатите домове и за закупуване на лекарства и неща от първа необходимост.

Правителството е поискало от европейската комисия да разреши пренасочване на средства от Програмата за развитие на селските райони и от програмата по Транспорт и транспортна инфраструктура.

До петък Социалното министерство ще възложи на община Хитрино да подготви пакет, в който да включи всичко, което ще бъде необходимо.

Според прогнозите след около 2 години ще бъдат възстановени щетите там. Ремонтите ще започнат веднага щом приключи източването на цистерните. Напълно разрушени са 26 постройки. Хората, останали без дом ще бъдат настанени или при роднини или във временни жилища, до стартирането на строителния сезон.

Все още не е направено пълно остойностяване на щетите. Около 1,5 млн. лева ще струва възстановяването на железопътната инфраструктура.

В случай, че разследването по случая установи виновен, държавата ще му потърси отговорност.

По-рано днес преди заседанието на Министерски съвет да говори с правителството беше дошъл лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви че управляващите правят всичко възможно и са постигнали съгласие, относно исканията си.