София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството е като при Жан Виденов

Според АБВ този кабинет не работи

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Георги Първанов заяви, че ГЕРБ и БСП са били против референдума, а днес се опитват да са вносители на идеи, произтичащи от гласуването на тези 3,5 млн. българи. Той уточни, че говори от името на партията, която единствено и официално и подкрепи референдума с три „да“.

Първанов обясни, че още на европейски избори са направили вътрешно допитване по няколко теми, включително и по субсидирането. По думите му трикратното намаляване на държавната субсидия за партиите е нормалното. 

Според Георги Първанов най-големият въпрос, който произтича от вота е, че ако това правителство е нелегитимно, каква е легитимността на този парламент. „Егото на Бойко Борисов и обкръжението му се прояви далеч преди тези избори. Видя се, че този кабинет не работи. Дали оставката щеше да се случи сега, или щеше да е произведена 5 месеца по-късно, това не е най-важното. Очевидно е, че това беше слаб кабинет.Тази коалиция не успя да се сработи. Не бяха създадени необходимите отношения“, коментира Първанов. Според Първанов истинската реформа може да се случи чрез Велико народно събрание и нова Конституция. 

Зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин отговори на въпроса как ще гласуват за бюджета. Той заяви, че ще  гласуват с „против“, защото не смятат, че този парламент би могъл да приема законодателство, което да ангажира служебните правителства.